Gezinstherapie in praktijk : over ontmoeting, proces en context - Rober, Peter, ....- (Leuven : Acco, 2012)
Het gezin komt in therapie. Ze zitten nog even in de wachtkamer. De juf had moeder erop attent gemaakt dat er iets was. Ook de huisarts vond het zinvol dat het gezin er met een therapeut over zou praten. Daar is de therapeut. Hij geeft elk gezinslid een hand. Hij voelt meteen wie wil praten, en wie aarzelt. Dit boek gaat over de praktijk van de gezinstherapie. De ontmoeting tussen de therapeut en de gezinsleden staat centraal, alsook het proces dat dan op gang komt. De therapeut luistert en probeert te begrijpen. De gezinsleden vertellen hun verhaal, maar er is ook iemand die zucht, iemand wordt kwaad en iemand begint te huilen. Hoe kan de therapeut iedereen een stem geven in het gesprek? Er wordt in dit boek ingezoomd op de kleine details van de ontmoeting, maar er worden ook theoretische concepten aangeboden die de therapeut in de sessie kunnen helpen dingen op te merken en te benoemen. De belangrijkste gezinstherapeutische interventies worden gedetailleerd besproken. Er wordt uitgebreid stil gestaan bij de specifieke plaats van de therapeut in het proces. Alles wordt geïllustreerd aan de hand van verhalen over gezinstherapeutische sessies. Er worden ook reflecties gegeven over de plaats van de gezinstherapie in de actuele maatschappelijke context. De vraag wordt gesteld of er in onze neoliberale samenleving nog wel plaats is voor een gezinstherapie die niet op efficiëntie, controle en correctie gericht is, maar de menselijke ontmoeting centraal stelt. Dit is een boek dat handvatten biedt aan beginnende en meer ervaren therapeuten.
Keywords: Therapie -- Gezinstherapie; Therapie -- Praktijk