Schrijfwijzer - Renkema, Jan, 1948- (Amsterdam : Boom, 2012)
De taal verandert en de Schrijfwijzer verandert mee. Dit naslagwerk geldt al sinds 1979 als het kompas voor schrijvend Nederland en Vlaanderen. De vijfde geheel herziene editie is nu ook online raadpleegbaar. De Schrijfwijzer geeft antwoorden op vragen waarmee iedere schrijver worstelt. Het Nederlands is immers meer dan een verzameling grammaticaregels. Hoe schrijf ik z? dat de lezer niet afhaakt? Wat is de functie van de puntkomma? Hoe schrijf ik overzichtelijke zinnen? En natuurlijk ook 1001 taalkwesties, zoals hen-hun, e-mailetiquette en de tussen-n. Deze vijfde editie behandelt ook de meest recente taalkwesties. De voorbeelden zijn gemoderniseerd, er is veel aandacht voor stijlverschillen en het digitale schrijfproces. Het boek geeft toegang tot de website: Schrijfwijzeracademie waar de tekst van het boek gemakkelijk doorzocht kan worden. Ook biedt de site veel extra's zoals: - videopresentaties van Jan Renkema, - de taalvragen top 33, - het Verwarwoordenboek, - stijloefeningen, - tekstanalyses.
1ste ed. : 1979. - Met reg. en bibl.
Keywords: Nederlands -- Taalgebruik; Nederlands; Nederlandse taal -- Algemene taalbeheersing; Nederlandse taal -- Schrijfvaardigheid; Schriftelijke communicatie; Schrijven; Taalvaardigheid