Taal@hogeronderwijs : praktische richtlijnen en oefeningen - De Wachter, Lieve, ....-; Verrote, Leen, ....-; Broeckx, Luce, ....- (Leuven : Acco, 2011)
Wie naar het hoger onderwijs gaat, wordt geconfronteerd met een heel andere manier van spreken en schrijven. Van de student wordt verwacht dat hij de ‘academische taalvaardigheid' beheerst. Dat betekent onder meer: op een academische manier zinnen en teksten formuleren, gericht luisteren naar hoorcolleges, efficiënt noteren tijdens de les, de juiste academische termen gebruiken bij het beantwoorden van examenvragen, enzovoort. Het boek Taal@hogeronderwijs biedt tal van authentieke voorbeelden en oefeningen uit de praktijk van het hoger onderwijs. De voorbeelden en oefeningen zijn afkomstig uit uiteenlopende vakdomeinen. Doel van dit boek is beginnende studenten sneller vertrouwd te maken met de academische talige verwachtingen. Op die manier kunnen ze zich tijdens de colleges en de studies meer op de inhoud concentreren.
Met dit boek willen enkele docenten aan het Instituut van Levende Talen in Leuven eerstejaarsstudenten in hogescholen vertrouwd maken met het taalgebruik in het hoger onderwijs. Het boek opent met een zelfkennistest waarmee de student zijn talige vaardigheden kan toetsen. Daarna volgen zeven hoofdstukken rond specifieke vaardigheden: terminologie (vaktermen, Griekse en Latijnse termen), wetenschappelijk schrijven (met zowel algemene informatie als specifieke richtlijnen voor wetenschappelijke teksten), grafieken, tabellen en diagrammen (de verschillende soorten en hoe je die moet interpreteren), het lezen van wetenschappelijke teksten, en het volgen van een hoorcollege. Bij elke vaardigheid krijg je tips, richtlijnen, invul- en keuzeoefeningen, en opdrachten. Dat alles wordt verlucht met kaderteksten. Achteraan volgen een overzicht van referentiewerken en websites, en oplossingen voor de opdrachten. Een handige cursus met interessante tips en praktische richtlijnen, die geschikt is als opfrissing en als naslagwerk. In de oefeningen komen verschillende vakdomeinen aan bod.
Keywords: Taalvaardigheid -- Hoger onderwijs; Wetenschappelijke publicaties; Eindwerken