Overzicht rechtspraak sociaal handhavingsrecht : toezicht op de sociale wetgeving en het sociaal strafrecht - Braekmans, Philip, 1962- (Mechelen : Wolters Kluwer business, 2014)
Onder soicaal handhavingsrecht wordt verstaan het geheel van regels die ertoe strekken het sociaal recht te doen naleven en in de inbreuken op te sporen en te vervolgen. Het sociaal handhavingsrecht omvat het toezicht op de sociale normen, de straffen gesteld op de inbreuken daarop, de administratieve geldboeten als subsidiair bestraffingsysteem in het arbeidsrecht en de ambtshalve veroordelingen tot betaling van bepaalde geldsommen. Dit werk geeft een volledig overzicht van de rechtspraak met betrekking tot eerste 2 deelgebieden van het sociaal handhavingsrecht - het toezicht op de sociale wetgeving en het sociaal strafrecht - in de periode 1989-2011. In elk deelgebied zal de rechtspraak telkens behandeld worden in 3 perioden namelijk de periode 1989-1997, de periode 1998-2005 en de periode 2006-2011.
Keywords: Sociaal recht