Je vak in een vreemde taal? : wegwijzers voor de CLIL-onderwijspraktijk - Strobbe, Lies, ....-; Sercu, Lies, ....-; Strobbe, Johan, ....-; Welcomme, Aurélie, ....- (Leuven : Acco, 2013)
CLIL (Content and Language Integrated Learning) is het aanbieden van middelbare schoolvakken in een vreemde taal. De auteurs beschrijven wat deze lesmethode inhoudt en onder welke voorwaarden ze kan worden gebruikt: de specifieke onderwijsaanpak, de vereiste taal- en zaakvakkennis van de docenten en de kwaliteitseisen van de scholen. De interesse voor het aanbieden van middelbare schoolvakken in een vreemde taal (CLIL of Content-and- Language Integrated Learning) is de laatste jaren sterk gegroeid. In 2014 zullen alle middelbare scholen van de Vlaamse Gemeenschap CLIL-programma's kunnen aanbieden aan hun leerlingen voor maximum 20% van de zaakvakken, een percentage dat na positieve evaluatie na 2 jaar verhoogd kan worden. Dit boekje wil een leidraad zijn voor scholen en leerkrachten die met CLIL willen starten. In een eerste deel wordt verduidelijkt wat CLIL wel en niet is en aan welke voorwaarden goed CLIL-onderwijs moet voldoen. Daarbij staat niet alleen de specifieke onderwijsaanpak eigen aan dit soort onderwijs centraal. Er wordt ook ruim aandacht besteed aan de taal- en zaakvakkennis en -vaardigheden waarover CLIL-leerkrachten moeten beschikken. Ook de kwaliteitseisen waaraan CLIL-scholen moeten voldoen, worden belicht. Alle aangereikte principes worden geïllustreerd en verder verduidelijkt aan de hand van voorbeeldmateriaal en concrete cases. Het boekje is een must voor elke lerarenopleider, leraar, student-leraar en pedagogische begeleider, of ze nu een taal of een niet-taalvak geven of begeleiden. Als e-book biedt het boekje toegang tot bijkomende online informatie, verwerkingsopdrachten met feedback en concreet lesmateriaal.