De stille krachten van de verzorgingsstaat : geschiedenis en toekomst van sociaal-culturele professionals. - Spierts, Marcel, ....- (Amsterdam : Van Gennep, 2014)
"Geitenwollen sokken", dat is het beeld dat lange tijd aan ze kleefde: jongerenwerkers, sociaal-cultureel werkers, opbouwwerkers en vormingswerkers. Het beeld dateert uit de jaren zestig en zeventig, de periode waarin deze sociaal-culturele professionals het meest van zich lieten horen. Minder bekend is dat ze de "uitvinders" zijn van allerlei vernieuwingen, zoals dorps- en buurthuizen, bibliotheken, speeltuinen, activering van werklozen, kinderopvang, volwasseneneducatie, poppodia, buurtbemiddeling en "community arts". In 'Stille krachten van de verzorgingsstaat' beschrijft Marcel Spierts de stormachtige ontwikkeling van de sociaal-culturele beroepen na de Tweede Wereldoorlog. Hij laat zien hoe de naoorlogse politieke en culturele elite deze kersverse professionals opzadelde met torenhoge verwachtingen van modernisering en individuele ontplooiing. Hoe in de jaren zestig en zeventig het werk radicaliseerde, en in de decennia daarna de ontnuchtering en bezuinigingen volgden.
Dit is een bewerking van het proefschrift 'Stille krachten van de verzorgingsstaat. De precaise professionalisering van de sociaal-culturele beroepen' waarmee Marcel Spierts aan de Universiteit van Amsterdam de graad van doctor behaalde.