Zelforganisaties in Vlaanderen : onderzoek naar plaatselijke (zelf)organisaties op basis van etnischculturele identiteit : een maatschappelijke en agogische verkenning van voorwaarden en kansen, beperkingen en uitdagingen - Anciaux, Bert, 1959- (Brussel : ASP, 2014)
Meer dan duizend lokale ‘zelforganisaties' in Vlaanderen en Brussel bieden ruimte en geborgenheid voor mensen om zich te organiseren op basis van eenzelfde etnischculturele identiteit. Het predicaat ‘zelf' benadrukt dat deze verenigingen zichzelf uitvonden. Het zijn eigen keuzes van heel diverse culturele gemeenschappen, met als belangrijkste criterium de aandacht voor en het koesteren van hun etnisch-culturele eigenheid. Deze verenigingen leven en werken in een dynamische omgeving, bouwen vele relaties op met tal van actoren, o.a. hun onmiddellijke omgeving, de plaatselijke overheid en de professionele voorzieningen van welzijn, onderwijs, werkgelegenheid enz. Ze verzamelden zich in landelijke federaties, gesitueerd binnen het sociaal-cultureel werk. Dit onderzoek verschaft meer kennis over deze verenigingen, over hun functioneren, hun externe dimensies en hun positie binnen een (lokale) interculturele samenleving. Dit boek besteedt veel aandacht aan de mogelijkheden, beperkingen en uitdagingen die deze verenigingen bieden, zowel voor hun leden en voor de eigen etnischculturele achterban, maar eveneens voor de omringende samenleving. Wat zijn de verwachtingen, vooroordelen, kansen? De studie ontwikkelt achtereenvolgens een ruim sociaalwetenschappelijk referentiekader, geeft verslag van het empirisch onderzoek en biedt een breed gamma aan kritische, algemene en ook erg concrete vaststellingen en aanbevelingen. Daarbij vormen ‘zelforganisaties' een uitzonderlijk veelzeggend exponent van de wijze waarop onze samenleving omgaat met etnisch-culturele verscheidenheid en interculturaliteit. Een niet altijd zo stichtend verhaal.
Doctoraatsthesis
Met samenvatting in het Engels, het Frans en het Duits.
Keywords: Culturele identiteit; Etniciteit; Organisatiecultuur; Zelforganisaties