Bankgeheim en privacy : over de opheffing van het fiscaal bankgeheim en de privacybescherming van de financiële persoonsgegevens - Coveliers, Dirk, ....-; Verstraete, Henk, ....-; De Maeyer, Lizelotte, 1988- (Mechelen : Kluwer, 2014)
Zowel op internationaal als op nationaal niveau wordt er gestreefd naar meer fiscale transparantie en naar een efficiëntere fraudebestrijding. Op internationaal niveau zal dit uitmonden in de ‘CRS' of de ‘common reporting standards'. In België kennen we een versoepeling van het bankgeheim en de oprichting van een contactpunt bij de NBB, waar de fiscus de rekeningnummers van een belastingplichtige kan opvragen om doelgericht fiscaal onderzoek te verrichten. Daarnaast wordt er gewerkt naar een gecoördineerd systeem van gegevensuitwisseling en -verwerking, waarvan de oprichting van de ‘fiscale superdatabank' een goede illustratie vormt. Hoe valt dit te rijmen met de discretieplicht van bankiers en met de eerbiediging van de privacy van de belastingplichtige en wat zijn de spanningsvelden tussen beide? Aan wie en waarvoor mag deze fiscale informatie uitgewisseld worden? Specialisten ter zake Dirk Coveliers, Henk Verstraete en Lizelotte De Maeyer geven in dit boek een antwoord op al uw vragen!
Keywords: Privacy -- Banken; Fraudebestrijding