"Laat mijn kop met rust!" : een project over straatwijs opvoeden - Roets, Griet, 1977-; Bonte, Joost, ....-; Dermaut, Dirk, ....- (Antwerpen : Garant, 2013)
‘Straatwijs Opvoeden' is een project dat kennis bezorgt aan de lokale netwerken opvoedingsondersteuning, zodat ze beter tegemoet kunnen komen aan de vraag van de zwakste groepen in de samenleving. Hiervoor verzamelden straathoekwerkers ervaringen van gezinnen in armoedesituaties, resulterend in zogenaamde straatverhalen. De straatverhalen weerspiegelen vooral ervaringen van succes en falen, onvermogen en krachten, engagement maar ook machteloosheid en onbegrip vanuit de hulp- en dienstverlening. Deze straatverhalen, als bronnen van levenswijsheid, worden in deze publicatie uitvoerig geanalyseerd en beschreven. Het zorgvuldig organiseren van een dialoog met ouders uit gezinnen in armoedesituaties levert inzichten op over de verwevenheid van hun leven met structurele moeilijkheden, waarbij ondersteuning bij de opvoeding niet altijd als ondersteunend wordt ervaren. ‘Straatwijs Opvoeden' is echter veel meer dan dat. Op basis van de straatverhalen werd het perspectief van lokale actoren in de hulp- en dienstverlening in Oostende en Aalst geëxploreerd. Dit levert vooral inzichten op over de grenzen van de ondersteuningsmogelijkheden voor gezinnen. Het toont dat er discrepanties zijn in de manier waarop opvoedingsondersteuning door welzijnsdiensten wordt aangeboden en de manier waarop deze ondersteuning door de ouders wordt ervaren. Tegelijk zien we lokale actoren ondergronds gaan in de zoektocht naar gedeeld engagement ten aanzien van deze gezinnen, die in complexe situaties hun kinderen opvoeden. Een aantal ‘critical friends' leveren diverse kritische bijdragen over deze bevindingen én formuleren nieuwe vragen en uitdagingen voor het beleid en de praktijk van opvoedingsondersteuning.
Het project ‘Straatwijs Opvoeden' bemiddelt tussen de lokale netwerken die opvoedingsondersteuning bieden en kansarme gezinnen. Het eerste deel van het boek analyseert en beschrijft de ervaringen van de gezinnen, in deel twee komen de actoren in de hulp- en dienstverlening in Oostende en Aalst aan bod.
De samenwerking in het project ‘Straatwijs Opvoeden' — DEEL I Straatverhalen: bronnen van ongekende wijsheid — Sociaal werkers moeten niet alleen de armoede ‘begeleiden', maar ook ‘bestrijden' — De weerbarstigheid van armoede werd al eens eerder bewezen — La dolce vita — verhaal van een moeder Opvoedingsondersteuning: what's in a name? — Kanttekeningen bij een aantal niet gestelde vragen — Over verwondering en schijnbare evidenties — DEEL II Perspectieven van lokale actoren opvoedingsondersteuning: over ondergronds gaan en de zoektocht naar gedeeld engagement — Over vette en magere betekenissen van opvoedingsondersteuning — Pleidooi voor bedachtzame (jeugd)hulpverlening — Over onderliggende beleids- en handelingslogica's — Er zit veel ruis op de lijn — Straatwijs opvoeden… wie moet wie opvoeden? — Besluit… of open einde
Keywords: Opvoedingsondersteuning -- Kansarmen; Armoede en hulpverlening