Superdiversiteit en democratie - Maly, Ico (Ico Emmanuel Lutgarde), 1978-; Blommaert, Jan, 1961-2021; Yakoub, Joachim Ben., ....- (Berchem : EPO, 2014)
'Vlamingen maken na 22 uur geen lawaai meer. Ze spreken Nederlands, zijn punctueel en vinden gezondheid heel belangrijk. De Vlamingen leven niet op straat, ze houden van rust en stilte.' Zo schetste de Vlaamse overheid in zijn legendarische 'starterspakket Inburgering' het beeld van 'de Vlamingen'. Zouden er vandaag nog mensen rondlopen die deze karikatuur ernstig nemen? Vertrekkend vanuit onderzoek naar en in wijken in Brussel, Antwerpen en Gent concluderen Ico Maly, Jan Blommaert en Joachim Ben Yakoub dat zelfs de vlag 'multiculturele maatschappij' tekortschiet om de diversiteit van de hedendaagse samenlevingen te begrijpen. Door toegenomen mobiliteit, globalisering en het internet is de wereld en ieders leven grondig veranderd. Daardoor moeten we onze democratie herdenken, verbeteren en verdiepen. Vergeet multiculti, hier is superdiversiteit. Bij wijze van voorsmaakje van de wereld van morgen.
Keywords: Maatschappijkritiek; Multiculturalism -- Belgium; Multiculturele samenleving -- Vlaanderen