Dit is onderzoek! : handleiding voor kwantitatief en kwalitatief onderzoek - Baarda, Ben (Dirk Benjamin), 1947- (Groningen : Noordhoff, 2014)
De belangrijkste aspecten van kwantitatief en kwalitatief onderzoek geïntegreerd in één studieboek? De tweede geheel herziene editie van Dit is onderzoek maakt het waar! Een laagdrempelig boek voor eerstejaars hbo-studenten, van de hand van Ben Baarda. Dit is onderzoek bevat een schat aan onderzoeksvoorbeelden. Direct toepasbaar bij opdrachten en projecten. Een betrouwbaar en stimulerend houvast voor elke hbo-student. Compleet met een handige checklist voor het zelf opzetten en uitvoeren van onderzoek en de evaluatie van onderzoeksvoorstellen en onderzoeksverslagen. Met Dit is onderzoek overwint elke student zijn of haar vrees voor onderzoek doen. Dit is onderzoek behandelt in vier stappen de essentie van onderzoek: de probleemstelling; het onderzoeksontwerp; de dataverzameling en de verwerking en analyse van en de rapportage over de onderzoeksgegevens. De herziene editie maakt gebruik van actuele voorbeelden, nieuwe casussen, de nieuwste dataverzamelingsmethoden en analysetechnieken. Ook zijn de teksten beter gestructureerd.
Digitale ondersteuning bij Dit is onderzoek: via de login krijgt de student toegang tot de ondersteunende website met o.a. links voor het maken van een websurvey, steekproefgroottebepaling of bepaling van de significantie, handleidingen voor Excel en SPSS, toetsvragen, begrippenlijsten, opdrachten, uittreksels, formulieren voor een onderzoeksopzet. De Onderzoeksontwerpassistent ten slotte begeleidt studenten stap voor stap in het opzetten van hun onderzoek.
Keywords: Sociaalwetenschappelijk onderzoek