Dagen van gras : roman - Huff, Philip, 1984- (Amsterdam : Bezige Bij, 2013)
De achttienjarige Ben van Deventer is na een periode van zwaar drugsgebruik in een psychose geraakt en opgenomen in een jeugdkliniek. Terugblikkend vertelt hij over zijn jeugd op het idyllische landgoed Weldra, over het moeizame huwelijk van zijn ouders en over zijn grootvader, die hem leerde schaken. Maar vooral over Tom, de jongen die in alles net anders is dan Ben. Dagen van gras is het verhaal van een intense jongensvriendschap, en hoe die vriendschap in rook opging.
De 18-jarige Ben van Deventer bevindt zich in een jeugdkliniek en blikt van daaruit terug op gebeurtenissen in zijn jonge leven. Hoewel zijn jeugd ogenschijnlijk idyllisch verloopt op een prachtig landgoed, krijgt hij al snel de nodige tegenslagen te verwerken. Zijn ouders hadden geen harmonieus huwelijk en zijn uit elkaar gegaan. Het is een grote teleurstelling als hij niet bij zijn vader kan wonen. Met zijn opa had hij een goede band en diens dood heeft veel impact op Ben. Hij raakt bevriend met Tom. Tom sleept hem mee in een bestaan waarin drugsgebruik en de liefde voor muziek belangrijke elementen vormen. Uiteindelijk gaat het mis met Ben. Het debuut van de jonge auteur (1984) biedt qua verhaallijn weinig bijzonders, maar geeft wel een goed, voor jongeren herkenbaar beeld van de strijd om volwassen te worden en heeft een verrassend einde. De stijl is snel, eigentijds en passend bij de leeftijd van het hoofdpersonage. Genomineerd voor Grote Jongerenliteratuur Prijs 2010.
Doelgroep: volwassenen
Keywords: Drugs; Familie; Muziek; Popmuziek; Psychiatrie; Verslaving; Vriendschap