Migratie en de Metropool : 1964-2013 - Van Puymbroeck, Nicolas, ....- (Leuven : Acco, 2014)
Vijftig jaar migratie heeft Antwerpen tot een stad van meerdere minderheden gemaakt. De Metropool is vandaag een thuishaven voor nieuwkomers uit de ganse wereld. Het samenleven van die bonte verscheidenheid aan mensen in één stad vormt echter geen vanzelfsprekendheid. Het migratievraagstuk is sinds 1964 dan ook uitgegroeid tot een politiek controversieel thema. Migratie en de Metropool beschrijft de gespannen tango die Antwerpen met haar vreemdelingen heeft gedanst. Naast de bakermat van extreemrechts is de stad ook het toneel geweest voor een dynamische integratiesector en een divers migrantenmiddenveld. De strijd voor of tegen migratie en de multiculturele samenleving heeft een rijke en bewogen geschiedenis opgeleverd. Het boek identificeert de meest invloedrijke spelers en hun bijdrage aan de huidige omgang met diversiteit in de stad. Vijf overzichtelijke periodes van tien jaar bieden een inkijk in de politieke constructie van stedelijk burgerschap in de Metropool. (flaptekst)
Keywords: Cities and towns -- Social aspects; Emigration and immigration -- Social aspects; Migranten -- 1960- -- Antwerpen (stad).; Transnationalism -- Social aspects