Psychologie - Brysbaert, Marc, 1963- (Gent : Academia press, 2014)
Hand- en leerboeken moeten regelmatig worden nagezien en bewerkt. Zo ook dit boek bestemd voor hogeschool of universiteit, zowel studenten als docenten. Het bestaat uit 18 hoofdstukken die grofweg in drie groepen kunnen worden ingedeeld. De biologie van gedrag en menselijke functies, naast de levensloop van de mens, intelligentie en persoonlijkheid, en ten slotte psychopathologie en psychotherapie, gezondheidspsychologie, sociale- en toegepaste psychologie. Een standaardindeling voor een overzicht van de psychologie, al merken we met de auteur op dat er bijzondere aandacht gaat naar disciplines die tegenwoordig opgang maken maar in vroegere leerboeken niet ten volle aandacht kregen, zoals de neurocognitieve wetenschap en gezondheidspsychologie. Aan het einde van elk hoofdstuk worden de besproken thema's nog eens belicht vanuit de drie mogelijke en noodzakelijke invalshoeken: de biologie, de eigen gedachten en overtuigingen, en de invloed van buitenaf. Op deze manier worden psychologische fenomenen in een juister en begripvoller kader geplaatst, daar immers duidelijk is dat het menselijk subject een som van deze factoren is. Standaard aanwezig zijn ook een personen- en trefwoordenregister, en een referentielijst. Bij dit leerboek horen, voor wie dat wenst, nog twee oefenboeken. Een met vragen, opnieuw per hoofdstuk, en een met de antwoorden. [Jan De Wit] Copyright (c) Vlabin-VBC, 2008, Bron: http://www.deleeswolf.be
Het boek behandelt in 17 hoofdstukken de wetenschappelijke psychologie. Achtereenvolgens komen aan bod: - de biologie van het gedrag en de menselijke functies zoals waarnemen, aandacht, leren, taal, denken en motivatie en emotie - de intelligentie en de persoonlijkheid - de psychopathologie en psychotherapie, de gezondheidspsychologie, de sociale psychologie en de toegepaste psychologie. Alle klassieke theorieën en onderzoekingen komen aan bod. Daarnaast worden ook de meest recente ontwikkelingen in de psychologie behandeld: de bijdrage van de cognitieve neurowetenschap, het (her)ontdekken van onbewuste verwerkingsprocessen, het toenemende belang van de gezondheidspsychologie, de nieuwste inzichten in de functieleer en de meest recente gegevens over de doeltreffendheid van therapieën bij psychische stoornissen. De publicatie biedt een complete inleiding tot de psychologie en stelt de student en andere geïnteresseerden in staat om in dit brede vakgebied de biologische, cognitieve en sociaal-culturele invalshoek te onderscheiden en nieuwe ontwikkelingen kritisch te volgen. Er wordt informatie aangeboden die onmisbaar is voor een wetenschappelijk verantwoorde toepassing van de psychologie in de verschillende vakgebieden waar universiteiten en hogescholen mensen voor opleiden. Kenmerkend is ook de veelvuldige opname van gegevens en onderzoeksresultaten uit Nederland en België. Onderzoek in Nederland en België maakt immers 10% uit van alle onderzoek in de psychologie dat in internationale tijdschriften gepubliceerd wordt. Studenten vinden in dit boek bijvoorbeeld recente onderzoeksresultaten over kinderopvang, gezinssamenstelling, seksualiteit, rookgedrag, prevalentie van mentale stoornissen, verkeersongevallen, enz. in Nederland en Vlaanderen.
De auteur en zijn adviseurs hebben zich samen met de uitgever ingespannen om de opbouw en vormgeving van dit boek didactisch te optimaliseren. De opmaak is aantrekkelijk en functioneel. Het boek bevat, naast interessante gevalstudies, talloze bruikbare schema's en illustraties. ‘Wat denk je'-kaderstukken dagen de student maar ook de gewone lezer uit om kritisch te reflecteren. Tussentijdse samenvattingen zijn rustpauzes in het leertraject. Behalve de gebruikelijke samenvatting treft de lezer na elk hoofdstuk ook een lijst met kernbegrippen aan. Het boek bevat een uitgebreide bibliografie, een personenregister en een trefwoordenregister.
Met referentielijst, personenregister, en trefwoordenregister. Eerste editie verscheen in 2006
Keywords: Psychologie