Fundamenten van de psychologie - Brysbaert, Marc, 1963- (Gent : Academia press, 2014)
Deze geactualiseerde versie (2014) van het zeer populaire en het in Nederland en Vlaanderen veel gebruikte handboek psychologie behandelt in 11 hoofdstukken de wetenschappelijke psychologie. Achtereenvolgens komen aan bod: - de hersenen en menselijke functies zoals waarnemen, leren (conditioneren en sociaal leren), het geheugen en motivatie; - de intelligentie en de persoonlijkheid; - de psychopathologie, de psychotherapie en de sociale psychologie. Omdat de fundamenten van de psychologie onderwerp zijn van dit boek, passeert een selectie van klassieke theorieën en onderzoekingen de revue. (Freud, James, Watson, Skinner, Gibson, Pavlov, Thorndike, Seligman, Ebbinghaus, Miller, Atkinson, Bartlett, Loftus, Maslow, Locke, Kinsey, McClelland, Bandura, Binet, Wechsler, Gardner, Coleman, Allport, Cattell, Eysenck, Rogers, Mischel, Beck, Wolpe, Adorno, Asch, Milgram, Sternberg, Heider, Flynn). Daarnaast wordt een aantal belangrijke recente ontwikkelingen in de psychologie behandeld bijvoorbeeld: hersenplasticiteit, spiegelneuronen, reconstructie van verdrongen herinneringen, zwaarlijvigheid, homo- en biseksualiteit, de waan van het IQ, de sociaal-cognitieve benadering van de persoonlijkheid, kritiek op de DSM, de invloed van de media op ons beeld van de psychiatrie, de doeltreffendheid van geneesmiddelen en psychotherapieën. Dit boek biedt een handzame inleiding tot de psychologie en stelt de student en andere geïnteresseerden in staat om in dit brede vakgebied de biologische, cognitieve en sociaal-culturele invalshoek te onderscheiden en nieuwe ontwikkelingen kritisch te volgen. Er wordt informatie aangeboden die onmisbaar is voor een wetenschappelijk verantwoorde toepassing van de psychologie.
Met personenregister en trefwoordenregister. + oefenboek
Keywords: Psychologie