Methodologie van de sociale wetenschappen : een inleiding - Roose, Henk, 1974-; Meuleman, Bart, 1965- (Gent : Academia Press, 2014)
Dit boek laat je kennis maken met de interne keuken van sociaalwetenschappelijk onderzoek. Hoe komen onderzoekers tot wetenschappelijke kennis over de sociale werkelijkheid? Welke spelregels moeten ze volgen opdat die kennis betrouwbaar en geldig zou zijn? Dit boek neemt je mee op een boeiende tocht doorheen het rijke en gevarieerde instrumentarium dat sociale wetenschappers tot hun beschikking hebben om menselijk gedrag te observeren. Zo passeren onder meer surveyonderzoek, participerende observatie, experimentele ontwerpen en historisch-vergelijkend onderzoek de revue. Methodologie omvat echter niet alleen de beheersing van allerhande methoden en technieken om data te verzamelen en te analyseren. Methodologie is ruimer en verwijst ook naar de wijze waarop het ganse proces van wetenschapsbeoefening functioneert. Het gaat ook om hoe je diverse theoretische kaders gebruikt, welke redeneringen steek houden, hoe wetenschap ingebed is in bredere filosofische discussies en welke ethische richtlijnen je dient te respecteren. Met dit handboek, dat rijkelijk geïllustreerd is met klassieke en meer hedendaagse voorbeelden uit diverse disciplines, willen we de onderzoeker in spe kennis laten maken met de do's en don't's van het sociaalwetenschappelijke bedrijf.
Roose, Henk
Keywords: Enquêtes; Interviews; Kwalitatieve methoden; Kwantitatieve methoden; Sociaal-wetenschappelijk onderzoek