Academisch schrijven : een praktische gids - De Wachter, Lieve, ....-; Fivez, Kirsten, ....-; Van Soom, Carolien, ....- (Leuven : Acco, 2014)
Wie hogere studies aanvat, moet vroeg of laat op een 'wetenschappelijke manier' schrijven. In scripties, bachelorpapers en masterproeven wordt van de student verwacht dat hij de kunst van het academisch schrijven beheerst. Dit boek wil tegemoet komen aan de steeds terugkerende vraag van veel studenten naar een concrete en praktische handleiding om beter academisch te leren schrijven. Het boek is volledig op de praktijk gericht, met authentieke voorbeelden en relevante oefeningen. Vooral de meest voorkomende fouten en problemen worden uitgebreid toegelicht en becommentarieerd. Onder meer de formulering van de onderzoeksvraag, de beschrijving van materiaal en methode, de wetenschappelijke stijl in al zijn aspecten komen uitgebreid aan bod. De handige tips en oefeningen met oplossing maken het boek geschikt als zelfstudiemateriaal of als leerboek in een lessituatie. De voorbeelden en oefeningen zijn afkomstig uit verschillende vakdomeinen, van sociologie over politieke wetenschappen, lingustiek,biochemie en biotechnologie. In dit boek geven twee docenten aan de KU Leuven tal van tips voor het schrijven van een goede wetenschappelijke tekst. Daarmee komen ze tegemoet aan de vraag van veel studenten naar een concrete en praktische handleiding om het academische schrijven beter te leren beheersen. Na een overzicht van de basisprincipes van een wetenschappelijke tekst, bespreken de auteurs de macro- en de microstructuur en schetsen ze kort de inhoud van de tekst (van inleiding tot voetnoten). Een meerwaarde van dit boek is het hoofdstuk waarin besproken wordt welke schrijfstijl een tekst nu precies 'wetenschappelijk' maakt. Het toont onder meer hoe je moet vermijden dat een tekst te persoonlijk of verhalend is, hoe je kunt waken over de neutrale toon, op welke manier je te letterlijke vertalingen uit de weg kan gaan. Bij dat alles krijg je tips, oefeningen en voorbeelden van zowel goede als slechte teksten.
Keywords: Social Sciences and Humanities. Communication Studies -- Publishing