België : een handleiding : België na de 6de staatshervorming - Schram, Frankie, ....- (Brussel : Politeia, 2014)
De zesde Belgische staatshervorming bracht heel wat verandering met zich mee. Om de complexe structuur van België te kunnen doorgronden in het licht van deze staatshervorming, werd België, een handleiding volledig vernieuwd. De tweede editie werd niet alleen geactualiseerd, maar bevat tevens ook enkele nieuwe hoofdstukken. Kortom, het boek bevat alles wat je nodig hebt om je vertrouwd te maken met de inrichting en werking van de overheid en de relatie met de burgers. Na een uiteenzetting van de basisbeginselen en grondslagen van de Belgische Staat, buigen we ons over de bevoegdheidsverdelingen tussen de federale Staat, de gemeenschappen en de gewesten, maar ook tussen de wetgevende en uitvoerende macht. De verschillende lokale en bovenlokale besturen, hun bevoegdheden en organisatie worden hierbij niet vergeten. Al deze overheden produceren rechtsbronnen, die we eveneens onder de loep zullen nemen. Daarna maken we je vertrouwd met het personeel en het instrumentarium dat een overheid ter beschikking heeft. Daarnaast besteden we ook aandacht aan de kwaliteitsnormen die het wetgevend en bestuurlijk optreden beheersen. We bekijken tenslotte ook de rechtsbescherming van de burger tegen het bestuurlijke optreden.
Keywords: Politiek -- België; Belgische Staat