Schoon protest : want er is geen alternatief - Pinxten, Rik, 1947- (Berchem : EPO, 2014)
Het neoliberalisme is een vampierenideologie: de 1% heeft steeds meer bloed nodig en zuigt de levenskrachten van de 99% uit. De 1% zal ook de aarde vernietigen om excessief te kunnen blijven consumeren. Politiek kan deze ideologie uitsluitend leven door conflict en ongelijkheid voor te stellen als onvermijdelijk (TINA, There Is No Alternative), terwijl dat een leugen is. In Schoon protest roept Rik Pinxten op om macht terug te nemen. Dat kan door belangrijke sectoren aan de marktmechanismen te onttrekken: opvoeding, cultuur, gezondheidszorg en ouderenzorg, deels ook voedsel. Want als we de markt terugdringen, wordt gedeeld welzijn en (misschien ook) geluk mogelijk voor meer mensen. Een warm pleidooi voor verzet in de geest van zijn mentors wijlen Jaap Kruithof en Leo Apostel. Voor de noodzaak ethisch, esthetisch en politiek te denken en te kiezen. Voor het schone, het goede en het medemenselijke denken en doen. Of wil u straks wakker worden in een mieren- of een wolvenmaatschappij? (flaptekst)
Keywords: Maatschappijkritiek