Recht voor verpleegkundigen en vroedvrouwen - Decock, Geert, ....-; D'Hanis, Helga, ....-; Janssens, Viviane, ....- (Mechelen : Kluwer, 2011)
Na een beknopte rondleiding door de wereld van rechtsbegrippen en juridische structuren, worden enkele rechtstakken die specifiek voor het beroep van verpleegkundigen en verloskundigen van belang zijn, bekeken en praktisch toegelicht: het burgerlijk recht (met onder meer de afstammingsregeling, de echtscheidingsprocedures, maar ook de wetgeving betreffende het einde van de persoon) het strafrecht (met - naast een paar algemene begrippen en het procedureverloop - een volledig overzicht van de misdrijven die binnen de gezondheidszorg voorkomen: beroepsgeheim, wettelijke hulpverleningsverplichting, abortus, euthanasie, verdovende middelen enz..), het sociaal recht, opgedeeld in arbeidsrecht en sociaal zekerheidsrecht, de aansprakelijkheid van verpleegkundigen en vroedvrouwen, een beknopt overzicht rond de werking en bevoegdheden van het OCMW en het geactualiseerd . Uiteraard ontbreekt de wetgeving rond de van verpleegkundigen en vroedvrouwen niet in een hoofdstuk omtrent gezondheidsrecht. De thema's die binnen deze rechtstakken worden uitgediept zijn niet alleen in functie van de relatie patiënt en verpleegkundige/vroedvrouw gekozen maar ook in functie van de zorgverlener als tewerkgestelde. Zo gaat er bijzondere aandacht naar de en de verzekering voor beroepsfouten maar ook naar de verschillende : als zelfstandige zorgverlener of in het kader van een arbeidsovereenkomst of statuut. Als belangrijk onderdeel van de patiëntenrechten wordt ook de wet op de privacy toegelicht en komen onderwerpen aan bod als ouderlijk gezag en voogdij, de bekwaamheid (met beschermingsstatuten voor onbekwamen) en zelfs een beknopt overzicht van de regels rond testamenten en erfrecht. Waarom kopen? het boek biedt een uitgebreid overzicht van alle vragen omtrent het recht waarmee verpleegkundigen en vroedvrouwen bij hun beroepsuitoefening geconfronteerd kunnen worden; de auteurs zijn één voor één personen met een rijke onderwijservaring, gecombineerd met e
Stof bijgeh. tot 1 juli 2011
Keywords: Verpleegkunde -- Recht; Vroedvrouwen -- Recht