Zorg dragen voor kinderen en jongeren met leerproblemen : handvatten voor goede praktijk - Netwerk Leerproblemen Vlaanderen; Ghesquière, Pol, ....-; Desoete, Annemie, 1958- (Leuven : Acco, 2014)
Leerproblemen en leerstoornissen (dyslexie en dyscalculie in het bijzonder) raken steeds beter bekend. Het onderzoek op dat vlak is de laatste jaren flink toegenomen en ook scholen besteden steeds meer aandacht aan een adequate aanpak van leerproblemen op school en de begeleiding van leerlingen die hiermee kampen. Ook het onderwijsbeleid heeft de afgelopen jaren, met wisselend succes, inspanningen geleverd om op dat terrein vooruitgang te boeken. De recente regeling rond het recht op STICORDI-maatregelen is daar een mooi voorbeeld van. Het boek start met een actualisering van ons standpunt in verband met de praktijk van attestering in het gewoon onderwijs. Samen met een hoofdstuk over geprotocolleerde diagnostiek in de leerlingenbegeleiding uitgewerkt in het kader van het Prodia project, moet dit de praktijk de nodige handvatten leveren voor een goede diagnostische praktijk. Daarnaast illustreren twee goede praktijkvoorbeelden hoe men in het secundair onderwijs (ook in de hogere jaren van het algemeen vormend onderwijs) zorg kan dragen voor jongeren met leerproblemen. Het onderzoekswerk van Carmen Brankaer naar het effect van de Getallenrace bij jonge kinderen en van Margaretha Hunink naar protectieve factoren bij het muziek leren spelen bij kinderen met dyscalculie sluiten het boek af.
Keywords: Leerstoornissen -- Basisonderwijs; Leerstoornissen -- Secundair onderwijs