Integratie gemeente - OCMW : naar een sterker lokaal sociaal beleid - Leroy, Jan, ....-; Van Schuylenbergh, Piet, ....-; Verlinden, Roel, ....- (Bruxelles : Politeia, 2015)
Op 16 januari 2015 keurde de Vlaamse regering de 'Conceptnota. Integratie van openbare centra voor maatschappelijk welzijn in de gemeenten: inhoudelijke en procesgelateerde krijtlijnen' goed. Dat paste binnen het Vlaamse regeerakkoord dat de OCMW's tegen 2019 wil zien opgaan in de gemeenten. Vandaag is er op Vlaams niveau alleen politieke overeenstemming over enkele grote principes. Die moeten de komende jaren worden omgezet in regelgeving. Ook federaal is er trouwens een pak wetgevend werk nodig. In afwachting wil de VVSG de besturen zo veel mogelijk informeren over deze ontwikkeling. Deze publicatie komt daaraan tegemoet. Een eerste deel bevat de meest relevante delen uit het Vlaamse en het federale regeerakkoord 2014-2019 en de beleidsnota's van Vlaams minister Homans over deze problematiek. Het gaat ook dieper in op de Conceptnota van de Vlaamse regering, gevolgd door het standpunt dat de raad van bestuur van de VVSG hierover innam. In het tweede deel wordt de huidige relatie gemeente-OCMW geschetst. Daarbij komt de financiële relatie tussen beide bestuen aan bod en gaat de aandacht eveneens naar enkele voorbeelden van besturen die vandaag al intensief samenwerken. Het derde deel bevat een aantal uitgangspunten en afwegingen om met de geplande integratie aan de slag te gaan. Hoe kan die integratie vorm krijgen: via een puur interne dienst, door te werken met een intern verzelfstandigd agentschap, met een externe verzelfstandiging of zelfs via een intergemeentelijke oplossing?
Keywords: Gemeenten en OCMW; OCMW; Lokale overheid -- Beleid