Architectuurboek Vlaanderen N°11 : Architectuur middenin - VAi; Grafe, Christoph, 1964-; Dehaene, Michiel, 1971-; Broes, Tom, 1981-; Devoldere, Stefan, ....- (Antwerpen : VAi, 2014)
Deze elfde editie van het Architectuurboek Vlaanderen toont bijzondere gebouwen die zich engageren in onze alledaagse leefomgeving. Architectuur die niet is ontworpen voor eenmalig spektakel, maar wil doordringen tot in de kleinste vezel van het bestaan. Wanneer wordt het gewone bijzonder? Als een schaduw in het bos gebouw wordt. Als een waterval van kamers een huis wordt. Als een zorggemeenschap deel van een dorp wordt. Architectuur middenin presenteert bijna zestig projecten voor crèches, scho- len, gemeenschapscentra, sporthallen, gezinswoningen, universiteiten, psychia- trische centra, brandweerkazernes, verzorgingstehuizen en crematoria. De beschouwende essays en analyses, de interviews met gepassioneerde bouwheren en de beelden van Magnum-fotograaf Harry Gruyaert tonen een omvattend beeld van het productieve architectuurlandschap van Vlaanderen en de creativiteit van de ontwerpers in deze Europese regio. Architectuur van 51N4E, Architecten Broekx-Schiepers, Architectenbureau De Wyngaert, architecten de vylder vinck taillieu, architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche, b0b Van Reeth, awg architecten, BC Architects & Studies, BLAF architecten, Bogdan & Van Broeck, Bovenbouw Architectuur, BULK Architecten, BURO II & ARCHI+I, Carlos Arroyo Architects i.s.m. ELD Partnership, Collectief Noord architecten, T.V. Coussée & Goris architecten/ RCR Aranda Pigem Vilalta arquitectes, De Smet Vermeulen architecten, Ellen Harvey i.s.m. Sileghem & Partners, Lezze Architecten, MJose Van Hee Architecten, noAarchitecten, NU architectuuratelier, Office Kersten Geers David Van Severen, ONO architectuur, osar architecten, Philip Metten, Rapp+Rapp, Marjan Michels architect en RAUM Architecten, Robbrecht en Daem architecten, Melsens & Gigante, Studio Associato Bernardo Secchi- Paola Viganò, tcct, Tijl Vanmeirhaeghe i.s.m. Carl Bourgeois, UR architects, Verdickt & Verdickt Architecten, Vincent Van Duysen Architects en XDGA Xaveer De Geyter Architect
Teksten van Christoph Grafe (hoofdredacteur), Tom Broes, Asl Çiçek, Bernard Colenbrander, Michiel Dehaene, Oswald Devisch, Stefan Devoldere, Katrien Embrechts, Esther Jacobs, André Loeckx, Bernardo Secchi, Stefan Siffer, Ruth Soenen, Paola Viganò en Caroline Voet. Beeldessay van Harry Gruyaert.
Keywords: Architecture -- 21st century -- Belgium; Architecture, Modern -- 20th century; Architecture and society -- 21st century -- Europe