Outplacement : een stand van zaken - Vanaverbeke, Luc, ....-; Van Kerrebroeck, Nele, ....- (Antwerpen : Kluwer, 2015)
Het is een vaststaand feit dat oudere werknemers doorgaans minder snel een andere job vinden. Toch zien we vandaag ook meer en meer dat de zoektocht naar een job voor mensen jonger dan 45 jaar niet altijd vlot verloopt. Daar waar het feit van meedere jaren in dezelfde functie of sector te hebben gewerkt ongetwijfeld als een troef kan worden uitgespeeld, blijkt dit in de praktijk ook soms veeleer een rem te zijn, vooral in het kader van gespecialiseerde functies. Vanuit die invalshoek heeft de wetgever met de Wet Eenheidsstatuut een nieuwe stap genomen in het ontwikkelingsproces van outplacementbegeleidng en gekozen voor een uitbreiding van het toepassingsgebied. Voor de (nieuwe) "algemene regelgeving" heeft de wetgever ervoor gekozen om het recht op outplacement te koppelen aan een minimale opzeggingstermijn of -vergoeding van 30 weken. Vandaag wordt het recht op outplacement dus niet langer meer gekoppeld aan een bepaalde leeftijd (de "bijzondere regeling"). Daarnaast bestaat er ook nog de omkadering van CAO nr. 51 in geval dat een werkgever vrijwillig een outplacementbegeleidng wenst aan te bieden. Gelet op de inmiddels gangbare praktijk voor ondernemingen om ontslagen werknemers een begeleidng aan te bieden bij de zoektocht naar een nieuwe tewerkstelling, geeft dit boek een overzicht en bepsreking van de huidige wettelijke regelingen: Wet Outplacement, CAO nr. 82 en CAO nr. 51.
Keywords: Outplacement