Meesterschap in het sociaal werk : over kennisontwikkeling en praktijkverbetering voor het vak en de organisatie. - van Pelt, Mariël, ....-; Hoijtink, Marc, ....-; Oostrik, Hans, ....-; Räkers, Marc, ....- (Amsterdam : SWP, 2011)
Hoe geef je empowerment van cliënten in het sociaal werk werkelijk vorm? Wat is het verschil tussen interventiedenken en afstemmingsdenken in het methodisch handelen van sociaal werkers? Hoe staat het met de positionering van de sociaal werker binnen organisaties en de legitimering ervan in het publieke debat? Dit boek bevat een keur aan beschouwingen over actuele kwesties uit het brede spectrum van de beroepspraktijk van het sociaal werk. De bijdragen zijn geschreven door de eerste lichting studenten die is afgestudeerd als master social work aan de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ze hebben betrekking op diverse uitvoeringspraktijken; van medisch maatschappelijk werk in een groot academisch ziekenhuis tot jongeren- en opbouwwerk in een plattelandsgemeente. De bijdragen zijn gericht op verschillende vraagstukken, zoals de ondersteuning aan kwetsbare ouderen of zorg voor militairen op uitzending en leveren diverse resultaten op: een werkwijze voor de zorg aan uitgezonden militairen, een hernieuwd (historisch) bewustzijn van de waarde van het eigen beroep of meer evidence over een gedragstraining voor jongeren met agressieregulatieproblemen. In het boek laten opleiders van deze Masters zien welke mogelijke rollen de master social work binnen het beroepsveld inneemt, wat zijn bijdragen zijn aan ontwikkeling van de uitvoeringspraktijk van het sociaal werk en kennis voor het vak en op welke methodische manier zij dat (kunnen) doen. Het boek wordt in een afsluitend hoofdstuk van commentaar voorzien door Hans van Ewijk, hoogleraar Maatschappelijk Werk aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Met een voorwoord van Jet Bussemaker, voormalig staatssecretaris van VWS en thans rector aan de Hogeschool van Amsterdam.