De bril van Darwin : op zoek naar de wortels van ons gedrag - Nelissen, Mark, 1950- (Tielt : Lannoo, 2008)
Mark Nelissen is professor biologie aan de Antwerpse Universiteit. Tijdens examens ontgaat het hem niet hoe vaak een studente haar lippen beroert en op recepties ziet hij hoe scheef je hoofd staat, of je het woord kan houden en naar welke aanwezige partij je blik afdwaalt. Het zijn allemaal erfenissen uit ons Moederland die het beest in ons bloot geven, zaken die de professor nauw aan het hart liggen. Ons Moederland is de omgeving waaraan we ons in de loop van onze evolutionaire geschiedenis aanpasten. We hebben nog steeds de hersenen van holbewoners, we delen onze seksuele neigingen met andere primaten, en zijn nog steeds even belust op status als miljoenen jaren geleden. Veel van onze bizarre neigingen, gaande van overspel tot oorlog en kindermoord, zijn evolutionair succesvolle strategieën geweest waardoor de daders zich beter konden voortplanten dan anderen. De neiging om te vluchten bij onraad, de aantrekkelijkheid van een slanke taille, de onkuisheid van presidenten, zijn in het licht van de evolutie mooi te verklaren. Zoals het hoort, kadert Nelissen eerst zorgvuldig de principes van natuurlijke selectie. Vervolgens neemt hij diverse aspecten van seksualiteit onder de loep, de voortplantingsstrategieën van mannen en vrouwen, de agressie en dominantiestrijd, onze communicatie en taalgebruik en bewustzijn. Hij traint onze reflex om ons bij elk gedrag de vraag te stellen naar de oorspronkelijke waarde ervan in termen van overleving en reproductie. Een mooie vrouw krijgt door de primitieve kracht van aantrekkelijkheid, lichaamsgrootte en feromonen alles van de mannen gedaan. Andere vrouwen wapenen zich in de subtiele oerstrijd van vrouwelijke seksuele competitie: de tegenstandster wordt afgezwakt door te roddelen. Een jongeman traint zich te pletter om uit te blinken in zijn sport. Als elke andere jonge primaat aast hij op de hoogste sport op de hiërarchische ladder.
Keywords: Diereneco- en -ethologie. Sociobiologie; Evolutieleer; Gedrag (mensen).; Genetica; Genetica; Hersenen; Menselijke ecologie. Sociale biologie; Ontwikkelingspsychologie; Seksualiteit