Wonen in Vlaanderen anno 2013 : de bevindingen uit het grote woononderzoek 2013 gebundeld - Winters, Sien, ....-; Ceulemans, Wesley, ....-; Heylen, Kristof, ....- (Antwerpen : Garant, 2015)
Tijdens het Grote Woononderzoek 2013 werden in Vlaanderen 10.000 gezinnen uitgebreid geïnterviewd over o.a. hun uitgaven voor wonen, de wijze van financiering, woonwensen en woongeschiedenis. Bovendien werden 5.000 woningen ook grondig gescreend volgens een methodiek gebaseerd op de kwaliteitsnormen van de Vlaamse Overheid. Dit boek bundelt de voornaamste resultaten van het Grote Woononderzoek en plaatst deze binnen de ruimere context en historiek van de woningmarkt. Tot de meest opvallende resultaten hoort de vaststelling dat naar schatting 1 miljoen Vlaamse woningen tekortkomingen vertoont waardoor ze bij een conformiteitsonderzoek wellicht niet zouden voldoen aan de Vlaamse normen. Nieuw is ook dat na decennialange toename van het aandeel eigenaar sonder de Vlaamse bevolking dit aandeel nu afneemt. Verder bevestigen de resultaten de gekende en toenemende betaalbaarheidsproblemen op de private huurmarkt. Dit boek is onmisbare lectuur voor wie zich een objectief beeld wenst te vormen van de Vlaamse woningmarkt anno 2013. Voor de overheid beiden de resultaten van het onderzoek een hulp om het beleid beter te richten op de voornaamste problemen.
Keywords: Housing -- Sociological aspects; Huisvesting -- Vlaanderen; Vlaanderen -- Wonen