Beleid, organisatie en kwaliteit in de gezondheidszorg - Decock, Wouter, 1983-; Baldewijns, Karolien, 1978-; Huybrecht, Sabine, ....-; Mertens, Marc, ....-; De Bleser, Leentje, ....- (Antwerpen : De Boeck, 2015)
Beleid, organisatie en kwaliteit in de gezondheidszorg bereidt studenten verpleegkunde voor op hun functie in een alsmaar complexer wordende gezondheidszorg. Een eerste deel focust op de belangrijkste inzichten uit de gezondheidseconomie, met bijzondere aandacht voor financiering en de rol van de patiënt in het zorglandschap. Het tweede deel biedt een uitgebreid overzicht van ons socialezekerheidssysteem, de ziekteverzekering en het verloop van een ziekenhuisopname. In deel 3 staat de morfologie van de organisatie centraal. Zowel werken in teamverband als leidinggeven komen hierbij aan bod. Het vierde en laatste deel gaat dieper in op de ontwikkeling en de voornaamste modellen van kwaliteitszorg en zorglogistiek. Aan de hand van de belangrijkste inzichten en concepten (zorgpaden, Lean-theorie, EFQM ...) wordt een uitgebreid overzicht geschetst van het reilen en zeilen van de vele processen die zich – vaak achter de schermen – van allerlei gezondheidsorganisaties afspelen. Concrete voorbeelden uit dit innoverende werkveld bereiden de student optimaal voor op de praktijk.
Keywords: Gezondheidszorg -- Beleid; Gezondheidseconomie