Inleiding tot de moderne logica en wetenschapsfilosofie : een terreinverkenning - Van Bendegem, Jean-Paul, 1953- (Brussel : VUBPRESS, 2001)
In deze eeuw hebben zowel de logica als de wetenschapsfilosofie een nooit gekende ontwikkeling doorgemaakt. Dit boek is niet een zoveelste inleiding maar is een poging tot synthese van deze ontwikkeling. Daarom wordt naast de formele logica in het eerste deel ook aandacht besteed aan de informele logica of argumentatietheorie. Het accent ligt hierbij op de vraag hoe mensen reëel, concreet denken. Het derde deel gaat in op de algemene wetenschapsfilosofie waarbij het materiaal in de eerste twee delen een instrumentele rol speelt. Tenslotte wordt in het vierde deel ingegaan op specifieke problemen: kunnen machines denken? Hoe wordt pseudowetenschap beoordeeld? Wat zijn ruimte en tijd? - vanuit de achtergrond geschetst in de voorgaande delen. Hoewel de tekst, waar dit nodig is, relatief technisch wordt, is geen logische en/of mathematische voorkennis vereist.
Keywords: Wetenschapsfilosofie; Logica