Kopstukken van de orthopedagogiek. - Van der Ploeg, J. D. (Jan Dirk), 1927- (Rotterdam : Lemniscaat, 2006)
Dat de aandacht die tegenwoordig aan kinderen besteed wordt niet van alle tijden is, is genoegzaam bekend. Kinderen die moeilijk leerden of moeilijk opvoedbaar bleken, kinderen met handicaps en problemen bleven in de meeste gevallen aan de kant staan, werden thuis zo goed en zo kwaad als het ging opgevangen of kwamen in instellingen terecht, waar ze allemaal aan hetzelfde regime werden onderworpen. Niet zo tegenwoordig, nu voor tekortkomingen allerhande, zij het fysisch of psychisch, aanpassingen of hulp worden geboden. De orthopedagogie die zich met het afwijkende kind bezighoudt, ontwikkelde zich in de loop van de 20e eeuw tot een wetenschap. In Nederland brachten Jan Waterink, I.C. Van Houte, Frits Grewel, W.J. Bladergroen, om maar enkele namen te noemen, de problemen van in hun ontwikkeling belemmerde kinderen onder de aandacht en leverden op die manier hun bijdrage aan de verdere ontwikkeling van de orthopedagogiek.
Broekaert, Eric