Bijzondere bescherming tegen ontslag - Herman, Jan, ....- (Mechelen : Kluwer, 2015)
1. Inleidende beschouwingen 2. Moederschapsbescherming 3. Onderbreking van de beroepsloopbaan 4. Andere gevallen van wettelijke schorsing 5. Andere redenen tot bescherming 6. Ontslag als represaille 7. Preventieadviseurs 8. Cumulatieregels
Zowel de werknemer als de werkgever hebben de macht om welke arbeidsovereenkomst dan ook op welk ogenblik ook en op welke wijze dan ook eenzijdig te beëindigen. Dit noemt men ontslagmacht. Het arbeidsrecht ontwerpt de wijze partijen van hun ontslagmacht gebruik kunnen maken, aan een overvloed van regels. Slechts wanneer zij die regels respecteren, is het ontslag regelamtig want gegeven volgens de wettelijke regels. Voor bepaalde categorieën werknemers of voor werknemers die zich in specifieke omstandigheden bevinden, moeten er bijkomende voorwaarden vervuld worden opdat het ontslag regelmatig zou zijn. In deze studie worden de regels inzake de bijzondere bescherming tegen ontslag bestudeerd. Een eerde deel van de studie is gewijd aan de bijzondere ontslagbescherming die verband houdt met de schorsing van de arbeidsovereenkomst. Hier worden achtereenvolgens de bescherming die geldt in geval van zwangerschap en bevalling, vaderschapsverlof, borstvoedingsverlof, beroepsloopbaanonderbreking, militaire dienst, politiek verlof, betaald educatief verlof, adoptieverlof en geboorteverlof behandeld. Een ander deel van de studie behandelt de bijzondere bescherming tegen <<ontslag als represaille>>. Ook de bijzondere bescherming van de preventieadviseur en de cumulatie van de bijzondere ontslagvergoedingen worden besproken.
Keywords: Ontslagrecht