Kinderen en jongeren actief in wetenschappelijk onderzoek : ethiek, methoden en resultaten van onderzoek met en door jeugd. - Dedding, Christine, ....-; Jurrius, Kitty, ....-; Moonen, Xavier, ....-; Rutjes, Leo, ....- (Houten : LannooCampus, 2013)
Het handboek jeugdparticipatie in wetenschappelijk onderzoek. Dit boek beschrijft hoe participatief onderzoek met kinderen en jongeren op een wetenschappelijke en ethisch verantwoorde wijze uitgevoerd kan worden. Er worden vragen beantwoord als: - hoe richt je een onderzoeksproces zo in dat de stem van kinderen en jongeren echt boven tafel komt? - wat is ethisch verantwoord onderzoek met kinderen en jongeren? - hoe betrekken we kinderen en jongeren bij de implementatie van onderzoeksprojecten? Aan de hand van vele praktijkvoorbeelden wordt duidelijk wat het oplevert om kinderen en jongeren te betrekken in onderzoek. Interdisciplinaire visie Het boek geeft een interdisciplinaire visie op participatie van kinderen en jongeren in onderzoek. Dit boek geeft een aanzet tot een discussie tussen onderzoekers over het actief betrekken van kinderen en jongeren bij onderzoek en het daagt ervaren onderzoekers uit om een stap verder te zetten in de kennis- en kwaliteitsontwikkeling van participatief onderzoek. Deze publicatie is een initiatief van het NederlandsVlaams Platform Researching Children. Onderzoekers vanuit verschillende disciplines (pedagogiek, antropologie, sociologie en rechten) en verschillende onderzoeksvelden (waaronder jeugdzorg, gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en ruimtelijke ordening) hebben bijgedragen aan dit boek.
In deze bundel, een initiatief van het 'Nederlands-Vlaams Platform Researching Children', geven Nederlandse en Vlaamse wetenschappers uit verschillende disciplines en onderzoeksvelden hun visie op het participeren van kinderen en jongeren in onderzoek dat henzelf betreft. Aan de orde komen: uitleg van het begrip 'participatie'; ethische overwegingen; het bepalen van een geschikte onderzoeksmethode; voordelen van onderzoek met en door kinderen en jongeren; uitdagingen en dilemma's bij de praktische uitvoering en implementatie. Ter verduidelijking van de vrij abstracte tekst is na elk hoofdstuk een concreet voorbeeld in de vorm van een praktijkcasus toegevoegd. Achterin een uitgebreide literatuurlijst. Het boek geeft een helder beeld van de ins and outs van participatief onderzoek, hoewel het taalgebruik in een aantal hoofdstukken nogal moeilijk is. Vooral geschikt als handboek voor studenten, docenten en onderzoekers van het hoger en universitair onderwijs. Ook interessant voor beleidsmakers die het belangrijk vinden dat jongeren een stem hebben in onderzoek dat over henzelf gaat. © NBD Biblion
Jeugd ; sociaalwetenschappelijk onderzoek ; Nederland - Jeugd ; sociaalwetenschappelijk onderzoek ; Vlaanderen