Ik wil ook : leren in kinderdagcentra. - Van Zon, Astrid, ....- (Antwerpen : Garant, 2010)
In dit boek presenteert Astrid van Zon, pedagoge in een Haarlems dagverblijf voor kinderen met meervoudige beperkingen, een groepsgewijs leerprogramma dat voor elk kind individueel kan worden uitgewerkt. Volgens de auteur is het boek zowel geschikt voor ouders als voor medewerkers van een kinderdagcentrum, maar in feite zal vooral die laatste doelgroep er baat bij hebben. In een eerste hoofdstuk benadrukt Van Zon het belang van de wisselwerking tussen kind, medewerker en visie. Vervolgens bespreekt ze het therapeutisch leerprogramma zelf, met oog voor enkele aandachtspunten ter ondersteuning van het leerproces, en de verschillende leeftijdsfases (van 7 tot 21 jaar). Het derde hoofdstuk bekijkt hoe je een therapeutisch leerprogramma kunt samenstellen. Dit deel is zeer grondig uitgewerkt, zodat je er meteen mee aan de slag kunt. Ten slotte gaat de auteur nog in op het belang van het continu bijscholen van personeel. Achteraan volgen drie bijlagen (onder meer spelen), eindnoten en een bibliografie. Een inspirerend werkboek. Verlucht met enkele zwart-witfoto's en tal van schema's. © NBD Biblion