Let op je woorden : politiek, taal en strijd - Blommaert, Jan, 1961-2021 (Berchem : EPO, 2016)
Neemt een ?werknemer? werk? Kan een loon een ?last? of een ?handicap? zijn? Wat bedoelen onze politici wanneer ze zeggen dat we ?zuurstof ? aan ?onze economie? moeten geven? En op wie slaat de crisis in het begrip ?vluchtelingencrisis?? Politiek is een wereld van woorden en beelden, en vaak zijn we overrompeld door wat we horen, zien en lezen. We voelen intuïtief aan dat de redenering niet klopt. Maar we kunnen de vinger niet op de fout leggen en voelen ons onmachtig om te corrigeren. In dit boekje gaat taalkundig antropoloog Jan Blommaert in op de diepere structuren van de taal die onze hoofden vult. Hij verheldert begrippen zoals ?communicatie? en ?framing? en reikt een hele reeks concrete en praktische tips aan om doorheen de woordenwolk te leren kijken en de producenten ervan lik op stuk te geven. Hoe vinden we onze eigen woorden en onze eigen stem terug? 'Let op je woorden' is een essentieel instrument voor sociale bewegingen en kritische mensen die zich willen mengen in de publieke debatten die ertoe doen.