Open organisatie - Van Hee, Jan, ....-; Stox, Geert, ....-; De Vogelaere, Nancy, ....-; Wambacq, Elke, ....- (Brussel : Politeia, 2016)
Openbare besturen, (overheids)communicatie, cocreatie en participatie. Het zijn begrippen die we tegenwoordig gemakkelijk in de mond nemen. Ze zijn o.a. het resultaat van een beweging die bijna 25 jaar geleden in gang werd gezet, namelijk met de wetgeving rond openbaarheid van bestuurd. Maar heeft deze wetgeving rond openbaarheid van bestuur ook bijgedragen tot meer open besturen? Welke parameters dragen bij tot een open, communicatief beleid? Hoe draagt de interne communicatie bij tot een open organisatie? Deze pocket benaderd deze vragen vanuit diverse invalshoeken met onder andere een artikel over 10 'werven' als stappenplan om een open organisatie te worden met de blik op de omgeving en context. Ook informatiemanagement gaat evenzeer over het managen van je beleidsomgeving. Om te managen moet je de (maatschappelijke) contect analyseren en om te analyseren heb je informatie nodig. Beleidsmakers, projectleiders en inhoudelijke deskundigen stellen zich best de vraag: welke evoluties en maatschappelijke factoren hebben een invloed op onze werking? Een sterk omgevingsmanagement maakt je communicatief sterker, vermindert de kans op inhoudelijke (denk)fouten en vergroot het maatschappelijk draagvlak voor je project. Inhoudelijk informatiemanagement dus... met als beoogd resultaat een open, communicatief beleid. Omdat openheid de toekomst is van organisaties binnen onze snel veranderende maatschappij.
Keywords: Communicatie -- Organisatie; Communicatie -- Openbare besturen