Een caleidoscoop van sociaalwerkonderzoek : een sociaalwetenschappelijke benadering - Driessens, Kristel, ....-; Raeymaeckers, Peter, ....-; Sebrechts, Leen, ....-; Tirions, Michel, ....-; Wouters, Edwin, ....- (Leuven : Acco, 2015)
Sociaal werk is volgens de internationale definitie een academische discipline. Met de oprichting van de Masteropleiding Sociaal Werk in Vlaanderen leveren we een bijdrage aan deze internationale tendens. Voor de viering van 10 jaar Master Sociaal Werk aan de Universiteit Antwerpen, presenteren we Een caleidoscoop aan sociaalwerkonderzoek. Het gaat om onderzoek naar bouwstenen in het omgaan met kwetsbaarheid en superdiversiteit in de hulpverlening, naar de impact van beleid op het sociaal werk, naar de evolutie van methodieken en de ontwikkeling van instrumenten ter ondersteuning van het sociaal werk, naar de professie van sociaal werk. Tal van thema's passeren daarbij de revue: daderbegeleiding, zorg voor mensen van andere etnische afkomst, een inclusief onderwijsbeleid, netwerkvorming, empowermentmeting, werken met referentiebudgetten of ethische vraagstukken, de samenwerking met ervaringsdeskundigen. Dit boek is een verzameling van onderzoekspareltjes, die een mooi geheel vormen van onderzoek voor, met en in het sociaal werk. Internationaal gerenommeerde auteurs voegen een meta-reflectie toe over de opleiding sociaal werk en de identiteit van het sociaalwerkonderzoek. Met dit boek tonen we de eigenheid van het onderzoek verbonden aan de Master Sociaal Werk: academisch onderzoek in en met de praktijk dat sociale verandering ondersteunt; onderzoek dat de professie versterkt en dat inzichten uit internationaal onderzoek verbindt met de lokale realiteit.
Keywords: Maatschappelijke kwetsbaarheid; Methoden van het maatschappelijk werk; Methoden van het sociaal werk; Sociaal-cultureel werk; Sociaal-wetenschappelijk onderzoek