Homeless world cup : ze kunnen alleen maar winnen... - Degrande, Geert, ....-; Naudts, Filip, 1968- (Leuven : Van Halewyck, 2009)
In 2007 kreeg Gilles De Bilde, ex-profvoetballer en occasioneel catwalkmodel, telefoon van een Antwerpse straathoekwerker met een onverwachte vraag. Of hij niet coach wilde worden van een team van dakloze voetballers? Het team zou de Belgische driekleur verdedigen op de Homeless World Cup, de wereldbeker voetbal voor daklozen in Melbourne. Gilles stemde in en stapte daarmee in een van de grootste avonturen van zijn leven. Homeless World Cup gaat natuurlijk over voetbal, maar vooral over mensen. Mensen die met het voetbal hun leven weer op de sporen proberen te krijgen. Over Danny en Claudia, die samen een verleden van drugs en veroordelingen hebben. Over Pedro, aldia 'de godfather' van het De Coninckplein. Over Eric, een trotse man die zijn Porsche noodgedwongen inruilde voor een verblijf in een daklozentehuis. Dit boek laat deze mensen zelf aan het woord, over hun avontuur, hun verwachtingen, hun ontgoochelingen. Journalist Geert Degrande geeft het woord aan degenen om wie het uiteindelijk draait: mensen zonder dak boven het hoofd die er elke dag toch het beste van proberen te maken. Fotograaf Filip Naudts portretteert Gilles De Bilde, de straathoekwerkers en de daklozen.