Hoe de verzorgingsstaat verbouwd wordt : kroniek van een verandering - Kruiter, Albert Jan, 1976- (Amsterdam : Uitgeverij Van Gennep, 2016)
DE EERSTE ANALYSE VAN DE DECENTRALISATIES In 2015 begon een ingrijpende verbouwing van de verzorgingsstaat. Gemeenten werden verantwoordelijk voor de nieuwe jeugdwet, de participatiewet en de Wmo. Met ingrijpende veranderingen voor jongeren in de jeugdzorg, ouderen met zorg, werknemers van sociale werkplaatsen, mensen met een uitkering of degenen die een traplift of huishoudelijke zorg nodig hadden. Gemeenten moesten het daarbij ook nog eens met 20 procent minder budget doen. Hoe krijgt die verbouwing vorm? Een keur van wetenschappers en journalisten brengt de nieuwe situatie scherp in beeld. Door professionals en burgers te volgen en te bevragen. Voor het eerst wordt daarmee een balans van de decentralisaties opgemaakt. Zijn zelfredzaamheid, uitgaan van eigen kracht, participatie haalbare doelstellingen? Met bijdragen van onder anderen Thomas Kampen, Evelien Tonkens, Jos van der Lans Pieter Hilhorst, Pepijn van Houwelingen, Sjors van Beek, Dana Feringa, Rob Arnoldus en Cher Steinfeld.
Jaarboek bij het Tijdschrift voor sociale vraagstukken (TSV) [ISSN 0921-2116]