In uiterste staat : gedichten - De Laere, Frederik, ....- (Antwerpen : Uitgeverij Vrijdag, 2016)
In zijn vierde dichtbundel heeft Frederik Lucien De Laere het over mensen in extreme situaties. De dichter verkent wat de mens aankan. Sjamanisme, insomnia, stunts, passie, ziekte, oorlog, ontbering en slavernij passeren o.a. de revue, in een historisch zowel als actueel tijdskader. Uitgepuurde poëzie (in vorm en vent) en tegelijk grenswetenschap, op zoek naar de limieten van het menselijk bestaan. Frederik Lucien De Laere (1971) publiceerde eerder Paniek in het circus, De martelgang en Secuur. Gedichten verschenen in Het Liegend Konijn, Poëziekrant, Deus ex Machina en Gierik/Nieuw Vlaams Tijdschrift, en in Gerrit Komrij's Nederlandse poëzie van de 19de tot en met de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten. In 2007 en 2008 was hij stadsdichter van Damme. Hij maakt sinds 1997 deel uit van het eigenzinnige dichterscollectief Het Venijnig Gebroed.
Scheltjens, Saskia