Voor God en geld : gouden tijd van de Zuidelijke Nederlanden - Huts, Fernand, ....-; Van Cauteren, Katharina, 1981-; Van Cauteren, Katharina, 1981- (Tielt : Lannoo, 2016)
De centrale gedachte van de twee auteurs is dat het kapitalisme tijdens de middeleeuwen in de Zuid-Nederlandse steden is ontstaan. Ze geven hun eigen visie op de sociale, economische, culturele en religieuze ontwikkelingen. Kunsthistorica Van Cauteren belicht kunst en cultuur als spiegel van deze economische welvaart. Ondernemer Huts bespreekt zonder bronvermelding de grote lijnen van de middeleeuwse kapitalistische markteconomie. In zijn bijdrage staat de verheerlijking van de ondernemer (entrepreneur) centraal. Beide delen zijn onafhankelijk geschreven en overlappen soms. Het werk is prachtig geïllustreerd met afbeeldingen van voornamelijk schilderijen uit de Phoebus Foundation van Huts. Enkel in de bijdrage van Van Cauteren worden enkele kunstwerken wat toegelicht. Bij iedere afbeelding wel vermelding van de naam van de kunstenaar, titel, jaartal, drager, gebruikt materiaal en afmetingen en de verzameling. Geen register. Voor lezers met specialistische belangstelling voor Zuid-Nederlandse kunst (met de nadruk op Antwerpen) uit voornamelijk de zestiende eeuw. © NBD Biblion - K. Muylle
De ontwikkeling van het kapitalisme in de Zuidelijke Nederlanden tijdens de middeleeuwen en de ontwikkeling van kunst en cultuur als spiegel van de toegenomen welvaart.
Met afbeelding op p. 36 uit: [Zicht op de stad Gent, de toestand voor 1540 weergevend, gemaakt voor de Proost van Sint-Baafs Viglius ab Aytta in 1564.Gemaakt voor 60 fl. door Lucas d'Heere; hersteld in 1677 door J.B. Herqueau. Zicht genomen van een plaats tussen de Dendermondse en de Antwerpse Poort] (Universiteitsbibliotheek Gent, BRKZ.KRT.0219)