Kinderwens en ouderschap bij mensen met een verstandelijke beperking : aanzet tot maatschappelijke dialoog. - Baert, Marieke, 1983-; Raymaekers, Jan, ....- (Antwerpen : Garant, 2009)
De kinderwens en het ouderschap bij mensen met een verstandelijke beperking is een controversieel thema. Het laat de betrokkenen en ‘de maatschappij' niet onberoerd. Kinderen van ouders met een verstandelijke beperking lopen een grotere kans op allerhande problemen. De laatste decennia is er nadrukkelijker een specifiek emancipatiebeleid voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze zijn volwaardige burgers met recht op volwaardige maatschappelijke participatie en passende ondersteuning bij de vormgeving van hun burgerschap. Maar in de discussie over het burgerschapsideaal is precies het ouderschap van mensen met een verstandelijke beperking een grote verstoorder. Het levert vragen op als: Wat is goed ouderschap? Wanneer is ouderschap goed genoeg voor de samenleving? Wat hebben kinderen minimaal nodig? Wat is goede hulpverling of goede ondersteuning? Hoe verhouden rechten, belangen en waarden zich tot elkaar? Welke interventies zijn gerechtvaardigd, wanneer en door wie? En uiteraard: Welke plaats en welke stem krijgen de mensen met een verstandelijke beperking zelf in al deze afwegingen en overwegingen? (Bron: covertekst)
Keywords: Ethiek; Kinderwens; Mentaal gehandicapten; Ouderschap ; mentaal gehandicapten; Ouderschap; Sociale problemen van en zorg voor mentaal gehandicapten; algemeen; Sterilisatie; Verstandelijk gehandicapten