Aanvullende pensioenen : een basishandleiding - De Somviele, Isabelle, ....-; Van Damme, An, ....- (Mechelen : Wolters Kluwer, 2016)
Een aanvullend pensioen wordt georganiseerd in het kader van de arbeidsrelatie en moet er voor zorgen da thet verschil tussen het laatste loon en het wettelijk pensioen wordt gemilderd. Voor steeds meer werknemers is de groepsverzekering of het aanvullend pensioenplan een vaste waarde geworden binnen het veloningspakket. Dit boek vormt de basishandleiding over aanvullende pensioenen voor werknemers en richt zich in het bijzonder op aanvullende pensioenplannen ingericht op ondernemingsniveau. We bekijken de volledige levensloop: van de invoering tot de uitbetaling. Verschillende aspecten komen aan bod. We gaan dieper in op de voordelen van een aanvullend pensioen voor de werkgever en de werknemer. We geven een overzicht van de verschillende soorten van pensioenplannen en de regels die moeten nageleefd worden bij het invoeren, wijzigen en stopzetten van een pensioenplan. Hierbij wordt bijzondere aandacht besteed aan de procedures die moeten worden gevolgd. Daarnaast kijken we ook naar de gevolgen wanneer een werknemer uit dienst gaat of wanneer er sprake is van een overdracht van onderneming. Ook nieuwe tendensen zoals multi-werkgeverspensioenfondsen voor ondernemingen die geen economische link hebben en grensoverschrijdende pensioenfondsen komen aan bod. De recente nieuwe wetgeving die begin 2016 een aantal ingrijpende wijzigingen doorvoerde is mee verwerkt in dit boek.