Loopbanen in beweging : 10 wegwijzers voor een duurzaam loopbaanbeleid - De Vos, Ans, ....- (Leuven : Acco, 2016)
We leven in een wereld die gekenmerkt wordt door continue verandering, een sterk concurrentiële omgeving en een onzekere arbeidsmarkt. In die onvoorspelbare wereld, die van organisaties en werknemers veel flexibiliteit vraagt, proberen organisaties en werknemers hun ambities waar te maken. Een deel van de weg leggen ze samen af. Tijdens dat gezamenlijke traject willen werkgevers hun medewerkers optimaal laten renderen, terwijl werknemers zelf hun loopbaan optimaal willen invullen in functie van hun talenten, ambities en privéleven. Een succesvol loopbaanbeleid zorgt ervoor dat medewerker en organisatie elkaar wederzijds versterken. De traditionele aanpak, die uitgaat van voorspelbaarheid, werkzekerheid en loyaliteit, werkt daarbij niet meer. Het gaat niet langer om het statisch matchen van medewerkers met jobs, maar om het dynamisch omgaan met veranderingen, met aandacht voor groei, werkbaarheid en inzetbaarheid op de korte en de lange termijn. Nieuwe, onderbouwde en prakijkgerichte oplossingen formuleren voor deze uitdaging vormde de voorbije jaren de kern van de SD Worx leerstoel "Next Generation Work: Creating Sustainable Careers" aan Antwerp Management School. De output hiervan wordt in dit boek samengebracht. 10 wegwijzers voor een duurzaam loopbaanbeleid geeft de lezer richting om op een andere manier aan de slag te gaan met loopbanen binnen de organisatie. De wegwijzers tonen hoe dat in de prakijk kan gebeuren, vertrekkend van een ruimer theoretisch kader en wetenschappelijk onderzoek over duurzame loopbanen. De vele praktijkvoorbeelden en tips maken van de wegwijzers een inspiratiebron om loopbaanbeleid op een andere en duurzame manier vorm te geven. Daarbij vormt aandacht voor zowel de noden van de organisatie als van de medewerker de rode draad.