Met talenten aan de slag : van theoretische basis tot concrete lespraktijk - Jacobs, An, ....- (Sint-Niklaas : Abimo, 2011)
De uitdaging van het onderwijs is om het beste uit alle leerlingen te halen. Leerkrachten dienen ervoor te zorgen dat hun talenten zich optimaal ontplooien. Daarom moeten de verschillende facetten van talent en talentontwikkeling nader worden bestudeerd. Vanuit een zelfreflectie naar eigen talenten en vaardigheden gaat de Vlaamse schrijfster, projectcoördinator in het onderwijs, op zoek naar de talenten van leerlingen, hoe zij leren en hoe zij omgaan met problemen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen een achttal communicatieve, instrumentele, technische en emotionele vaardigheden. Vervolgens worden concrete praktijkvoorbeelden vanuit verschillende leergebieden en vakken beschreven. Een hulpmiddel voor de leraar en de leerling daarbij is de talentencirkel. Tot slot komt talentontwikkeling in relatie tot zorg aan de orde. Hoe kun je als leerkracht talenten observeren, evalueren en remediëren? Bevat veel opdrachten en suggesties om in de concrete lespraktijk toe te passen. Het boek is vooral geschreven voor leraren in het primair onderwijs, maar ook goed bruikbaar in het voortgezet onderwijs en in de lerarenopleidingen. © NBD Biblion
Praktische gids voor leerkrachten in met name het basisonderwijs om vaardigheden bij scholieren te onderkennen en helpen ontwikkelen.