De smaak van ongelijkheid : een andere kijk op de multiculturele samenleving - Fraihi, Tarik, ....- (Antwerpen : Meulenhoff/Manteau, 2004)
Tarik Fraihi is bekend geworden met enkele scherpe opiniestukken over de "integratie-industrie". Ook in dit boek sabelt hij het integratiebeleid neer, het is een "klungelbeleid", en het heersend concept van integratie komt neer op een "zuiveringsproces", "een opgelegd ontwikkelingstraject dat de allochtoon moet doorlopen om in de gratie te vallen van de autochtone meerderheid". Fraihi wil een alternatief, een diversiteitsbeleid. Daartoe verkent hij eerst en ruim (drie hoofdstukken) wat 'het verschil' is, of liever, hoe er in de huidige maatschappij met verschillen wordt omgegaan: stereotypen, vooroordelen, islamofobie, cultureel racisme, etnocentrisme, onverschilligheid. Ook het cultuurrelativisme, dat aan de meeste ideeën over [lees meer] multiculturalisme ten grondslag ligt, wordt bekritiseerd omdat het mensonwaardige praktijken verdoezelt omwille van de cultuur van de ander. Fraihi pleit voor een cultuurrealisme. Cultuurverschillen zijn er, maar mogen niet als absoluut of onveranderlijk worden beschouwd, en cultuur speelt een even belangrijke rol als economie of politiek. Culturen kunnen en moeten dus veranderen -- en Fraihi spreekt zich heel duidelijk uit tegen extremistische, vrouwonvriendelijke en conservatief-isolerende tendensen in de moslimgemeenschap -- maar mogen niet het onderwerp zijn van een vernietigend assimilatiebeleid.
In zijn voorstellen voor een beter beleid benadrukt Fraihi het, aan de kant van de overheid, wegwerken van discriminaties in de arbeids- en onderwijssectoren, en, aan de kant van de minderheden, het stimuleren van de emancipatie via sterke zelforganisaties. Deze vrij voor de hand liggende voorstellen komen minder goed uit de verf dan zijn kritiek op de huidige toestand, en hij wordt soms behoorlijk moralistisch (dit moet en dat moet...) en naïef-hoopvol (een cultuurpluralistische samenleving als een pointillistisch schilderij...). Fraihi is eerder een filosoof dan een politicus, dat merk je aan zijn scherp vermogen tot cultuurkritiek, maar ook bv. aan een interessante redenering, schatplichting aan Richard Rorty, waarin hij minderheden presenteert als hefbomen voor meer stabiliteit in de samenleving. [Chris Bulcaen] Copyright (c) Vlabin-VBC2004Bron: http://www.deleeswolf.be
Visie van de Marokkaans-Belgische filosoof.
Vermeulen, Urbain
Keywords: Multiculturele samenleving