Machtige lichamen : het vingertje van Luns en andere politieke wapens - Santing, Catrien, ....- (Amsterdam : Wereldbibliotheek, 2005)
Leidinggevende figuren danken hun macht vaak aan hun fysieke uitstraling, zo vernemen we in Machtige lichamen. En wie aan deze stelling twijfelt, wordt in dit werk geconfronteerd met illustere voorbeelden uit de wereldgeschiedenis. Spierbundels, een sterk ontwikkeld stemorgaan en andere fysieke attributen hebben wel degelijk een politieke rol gespeeld, van de klassieke oudheid tot in de recente Amerikaanse presidentsverkiezing. Maar daartegenover staat dat recente studies ook hebben uitgewezen dat het benadrukken van het lichamelijke in de politiek ook veel negatieve effecten kan hebben. De samenstellers van dit werk tonen aan de hand van een reeks lichtvoetige essays -- gaande van 'de buiten- en de binnenkant van Pim Fortuyn' tot 'Victoria's belichaming van de Britse natie' -- dat het lichamelijke een masker kan zijn dat afleidt van de ware macht, maar soms ook een manier is waarop macht gestalte krijgt. Dat de zaken soms heel complex kunnen liggen, blijkt uit het feit dat sommige verliezers in de politieke arena hun verlies in winst kunnen omzetten door de lichamelijke kanten van hun verlies te benadrukken. Uit de aangehaalde voorbeelden spreekt de belangstelling en de verwondering van de auteurs voor het politieke bedrijf. Je wordt uitgenodigd op een andere manier naar het politieke verleden te kijken dan je tot hiertoe gewoon was. Een speelse en boeiende studie. [Staf Schoeters]
Historische opstellen over het belang van het lichaamsuiterlijk in de politiek door de eeuwen heen.
Deneckere, Gita
Keywords: Lichaam ; cultuurgeschiedenis