De ontwikkeling van kinderen met problemen : gewoon anders - Knorth, Erik J. (Erik Julius), 1951-; Nakken, H., ....-; Oenema-Mostert, C. E., ....- (Antwerpen : Garant, 2008)
Deze bundel met bijdragen van diverse auteurs werd geschreven ter gelegenheid van het afscheid van twee Nederlandse bijzondere hoogleraren in de orthopedagogie. De structuur van het boek stemt overeen met de hoofdpijlers uit de klinische cyclus, nl. van diagnostiek en interventie. In de bijdragen krijgen de lezers antwoorden op o.m. volgende vragen: Wie bepaalt de norm voor wat 'normaal' is? Is het ethisch verantwoord om preventief in een ontwikkeling te interveniëren voor een probleem dat wellicht nooit ontstaat? Hoe wordt de diagnose gesteld? Zijn sociale vaardigheidstrainingen effectief voor psychische problematieken en/of ernstige gedragsstoornissen? Veel aandacht gaat naar het transactioneel model van ontwikkelingspsychopathologie, dat stelt dat de ontwikkeling van elke stoornis te beschrijven is op vier elkaar beïnvloedende niveaus: etiologie, hersenmechanismen, neuropsychologische processen en gedrag. Dit model wordt vervolgens verder uitgewerkt voor de verschillende soorten stoornissen, die worden ingedeeld in drie categorieën: motivatiestoornissen (depressie en stemmingstoornissen, angststoornissen, posttraumatische stressstoornissen, bipolaire stoornis), stoornissen in de actieregulatie (ADHD, gedragstoornis, schizofrenie), en taalstoornissen en cognitieve ontwikkelingsstoornissen (autisme, mentale retardatie, dyslexie en andere taalstoornissen). Telkens krijgt de lezer wetenschappelijk correcte antwoorden en worden de recentste onderzoeken over de materie besproken. Ieder hoofdstuk wordt dan ook besloten met een degelijke literatuurlijst, met daarin nationale en internationale werken en onderzoeken.
Orthopedagogische artikelen.
Vakgroep Orthopedagogiek
Keywords: Leer- en gedragsproblemen