Integreren doe je niet alleen : het groep-in-school-model in de praktijk : integratieklas De Blauwe Bloem - Mijland, Erno, ....- (Antwerpen : Garant, 2009)
De laatste tijd wordt er heel wat geschreven over integratie van leerlingen met een handicap in het reguliere onderwijs. Dit boekje beschrijft hoe een school in Nederland (het Novalis College in Eindhoven) van start ging met een integratieklas, die de naam 'De Blauwe Bloem' kreeg. In deze klas zitten zowel 'gewone' leerlingen als kinderen met autisme en het syndroom van Down. De auteur wil de lezer aan de hand van vele voorbeelden en voorvallen laten kennismaken met de dagelijkse werking van kinderen met en zonder beperking. Uit het boekje blijkt duidelijk dat integratie op school alleen maar kan slagen als alle betrokkenen, zowel op klas- als op schoolniveau, zich degelijk inzetten, met vallen en opstaan. Na een voorwoord en een inleiding waarin er wordt ingegaan op de vraag welke werkbare oplossingen er zijn voor de integratie van leerlingen met een beperking in het reguliere onderwijs, wordt het project de 'Blauwe Bloem' besproken in al zijn aspecten. Zo wordt o.m. ingegaan op de eerste initiatieven van het organiseren van een integratieklas in het voortgezet onderwijs, en op de werking in de Blauwe Bloem zelf, met aandacht voor het dagverloop in de klas, en de werking met buddy's en begeleidende leerlingen. Vervolgens komen de Blauwe Bloemleerlingen en hun ouders zelf aan het woord en wordt de rol besproken van de ambulante begeleider van het team rond de Blauwe Bloem. Ten slotte geeft de auteur een aantal tips om te starten met integratie in het onderwijs.
Keywords: Geintegreerd onderwijs ; autisme