Ecodesign : ecologisch verantwoord industrieel ontwerpen - Van Doorsselaer, Karine, 1965-; Du Bois, Els, 1985- (Gent : Academia press, 2015)
Ecodesign staat voor het integreren van ecologie in het ontwerpproces van alle mogelijke producten, van speelgoed, verpakkingen, allerhande huis-, tuin- en keukenproducten tot heel technische producten zoals vorkliften of medische scanners. De rode draad bij ecodesign is het levenscyclus-denken. Voor elke fase van de levenscyclus van producten, van het ontginnen van de grondstoffen tot het afdanken van het product, streeft de ontwerper ernaar om de milieu-impact te minimaliseren. Dit boek bespreekt grondig de ecodesignhulpmiddelen die kunnen ingezet worden tijdens het ontwerpproces. Deze hulpmiddelen worden gebruikt om enerzijds bestaande producten te screenen op hun milieu-impact en anderzijds de ontwerper te leiden bij het ontwerpen van milieuverantwoorde producten. Daarnaast komen een aantal actuele trends aan bod, zoals de circulaire economie en biomimicry, die gericht zijn op de transitie naar een duurzame maatschappij en die de ontwerper kunnen inspireren. Dit boek geeft inzicht in het vakgebied ecodesign en moedigt ontwerpers aan om duurzame producten te ontwerpen. De cartoons zijn het werk van Simon De Meulenaer, hij studeerde af in 2015 als Master in de Productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen.
Van Doorsselaer, Karine
Keywords: Ecodesign; Industrial design -- Environmental aspects; Milieuvriendelijke producten; Sustainable design