Hoe coach ik mijn klas? - Wyffels, Danny, ....- (Leuven : LannooCampus, 2014)
Wat is goed lesgeven? Direct bruikbaar in de praktijk Lesgeven is een mooi maar veeleisend beroep. Om te kunnen leren van je eigen ervaringen en je eigen manier van lesgeven, moet je er af en toe over nadenken. Nu doen leraars dat wel dagelijks, maar vaak ontbreekt hen de tijd om dat echt grondig te doen. Hoe coach ik mijn klas? wil langer stilstaan bij de vraag wat goed lesgeven nu eigenlijk inhoudt. Dit boek biedt daarvoor heel wat informatie en inspiratie, en helpt je daarnaast ook meteen verder met concrete tips en handige lijstjes. Deze herziene editie verkent ook nieuwe topics als talentontwikkeling, het puberbrein, opbrengstgericht werken etc. Het is een onmisbaar boek voor beginnende en ervaren leerkrachten uit zowel het basis- als secundair/voortgezet onderwijs.
De Vlaamse onderwijspedagoog Wyffels biedt met deze uitgave een praktische handleiding om het coachend onderwijzen goed onder de knie te krijgen. Volgens hem is coachen begeleiden, helpen, opleiden, maar ook uitdagen en eisen stellen. Het is je als leerkracht focussen op het resultaat, maar evenzeer op het leerproces; het is het beste uit de leerling halen door het beste van jezelf in te zetten. Het geheel is gekaderd binnen drie overkoepelende vragen: 'Hoe word ik didactisch competenter?', 'Hoe verbeter ik mijn communicatie?' en 'Hoe ga ik om met probleemgedrag en conflicten?' Binnen deze kaders staan begrippen als (onderwijs)vernieuwingen, talenten/ talentontwikkeling, competenties, de systeemkijk op communicatie en het puberbrein centraal. De theorieën zijn zeer bij de tijd, beknopt en worden ondersteund met diverse betekenisvolle voorbeelden, casussen, links (naar filmpjes, websites), reflectievragen of -opdrachten en schema's. Deze leerzame en positieve 'gemakkelijke weglezer' is een vijfde, volledig herziene herdruk en is erg geschikt voor (startende) leraren in het basis- en voortgezet onderwijs. © NBD Biblion
Het boek dat van iedere leerkracht een professional maakt
Keywords: Didactiek